Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze

Przepis dnia 2018-09-12
Kartacze

Autor:

Przepisów i artykułów: 820 Ocena: 15891

Dodano:

Odsłon: 12463

Kuchnia kresowa.

Składniki

  • Ciasto : 2 kg mączystych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • Farsz : 500 g łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • piperz
  • lubczyk
  • opcjonalnie 1 jajko
  • Okrasa : boczek wędzony
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula.
    Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą, aby spłynął sok. Delikatnie dociskamy aby przyspieszyć proces. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej.
    Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem.

    Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą. Doprawiłem majerankiem, solą, lubczykiem, pieprzem. Dodałem przeciśnięty czosnek.

    Na zwilżonych dłoniach rozpłaszczałem kawałki ciasta, włożyłem farsz, zlepiałem w podłużne pyzy.

    Do osolonego wrzątku wkładałem delikatnie kartacze, gotowałem ok. 30-40 minut, 15 minut do wypłynięcia. W tym czasie przygotowałem skwarki z boczku.

    Odcedzone kartacze polałem okrasą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 12 września 2018 Wygląda zjawiskowo a smakować musi niebiańsko! Uwielbiam kartacze, choć nie umiem ich robić, hihi. Fantastyczne danie. Nie wspomnę o zdjęciach, po prostu chcę to zjeść :) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń