Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze sejneńskie / cepeliny.

Kartacze sejneńskie / cepeliny.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1322 Ocena: 15950

Dodano:

Odsłon: 16131

Kartacze sejneńskie (cepeliny) to duże, owalne kluski ziemniaczane z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych w okolicach Sejn, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ugotowane cepeliny podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.

Składniki

  • mielone mięso wieprzowe 1 kg
  • ziemniaki gotowane 1 kg
  • ziemniaki tarte, odciśnięte z wody 1,5 kg
  • skrobia ziemniaczana, ilość w zależności od gatunku ziemniaków
  • cebula 3 szt.
  • podgardle wieprzowe 20 dag
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
  • czosnek 2 ząbki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

  2. Kartacze:

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe półtora kilograma ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.

  3. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy czosnek, majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej.

  4. Formujemy kartacze i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 od wypłynięcia kartaczy do góry.

  5. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń