Do góry

Dania główne Przepis na:

Kartacze z grzybami

Kartacze z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 1015

Kartacze, cepeliny, mama robiła najlepsze nazywane bombami, zawsze były z grzybami, pamiętam nawet bez nadzienia, kraszone stopioną słoniną ze skwarkami. Robię je czasami i przenoszę się w świat z dzieciństwa:)

Składniki

  • Ziemniaki surowe 2 kg
  • Ziemniaki gotowane 1,5 kg
  • Jajko 1 szt
  • Mąka ziemniaczana 3-4 łyżki, sól
  • FARSZ
  • Grzyby mrożone 70 dag lub suszone 7 dag
  • Cebula 2 szt
  • Sól, pieprz
  • Boczek lub słonina 10 dag
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odsączyć przez gazę na sitku, dobrze odcisnąć, soku nie wylewać.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z odciśniętymi ziemniakami, dodać krochmal, który został na dnie soku oraz mąkę ziemniaczaną lekko posolić i wyrobić gładkie ciasto.

    2. Mrożone grzyby ugotować, odcedzić, zmielić w maszynce na grubym sitku, dodać posiekaną drobno i zeszkloną cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

    3. Masę ziemniaczaną podzielić na równe części, formować kartacze jak dłoń, nakładać grzyby, zlepiać owalne kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie, kilka minut gdy wypłyną i zrobią się pulchne.
    Polać stopionym boczkiem z cebulką.




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 stycznia Aż się głodna zrobiłam!!!!!Kartacze jadłam wieki temu a teraz patrząc na fotkę przypomniałam sobie ten smak.....Zabieram do książki:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń