Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupę kartoflaną można gotować na różne sposoby. Zawsze jest pyszna i sycąca. Ja dziś proponuję kartoflankę na ostro z nutą kurkumy, która nie tylko poprawia smak ale też nadaje zupie piękny kolor.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 63
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 47
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 46
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 85
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19659
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 63
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 47
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 46
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 85
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19659
Składniki
Cebulę i pora kroję w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewam trochę oleju i smażę cebulę na złoty kolor. W trakcie smażenia dodaję ziele angielskie, listki laurowe i tymianek. Dodaję pora i wszystko razem chwilę przesmażam cały czas mieszając.
Marchew i łodygę selera naciowego kroję w talarki, ziemniaki w grubszą kostkę. Warzywa dodaję do przesmażonej cebuli z porem i smażę ok. 3-4 minuty mieszając aby nie przywarły.
Z papryczki usuwam nasiona i kroję w małą kostkę. Dorzucam do warzyw ostrą paprykę, czosnek, gałązki rozmarynu i wlewam litr wody. Gotuję do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlewam mleko (ale może być też śmietanka) i doprawiam kurkumą, pieprzem i solą. Jeśli zupa ma być naprawdę ostra może jeszcze doprawić suszoną ostrą papryką.