Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i stamtąd ją znam. Jest jednak prawdopodobne, że do kuchni madziarskiej trafiła z Bałkanów, a na Bałkany – wprost z Turcji. Może dotarła na Węgry przez Bułgarię, a może raczej z Rumunii lub Serbii pochodzi węgierska faszerowana marynowana papryka? Bo i tam się jada podobne smakołyki. Niektóre nawet da się kupić w Polsce, np. na różnych targach dobrego smaku, gdzie jest reprezentowana kuchnia różnych krajów i kultur. Ale ja nie lubię kupować gotowców. Chętnie gdzieś spróbuję, ale wolę zrobić sama, bo wtedy wiem, co jem. Więc dziś przedstawiam Ci prawdziwy rarytas – marynowaną faszerowaną paprykę, która wspaniale wygląda w słoikach. Przepisów na węgierską paprykę jest wiele, a mój jest właśnie taki. Zimą ten smakołyk będzie ozdobą każdego stołu. Pasuje i do mięsa, i do ryby, i do dań wegetariańskich.
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 40
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 44
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 67
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19652
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 231
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 40
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 44
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 67
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19652
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 231
Składniki
Podaję orientacyjne ilości składników, bo wiadomo – jedna papryka jest większa, inna mniejsza. Ale mam też ważną uwagę – trzeba wybrać naprawdę nieduże papryki, bo większe po prostu nie przejdą przez otwór w słoiku. Więc – najlepiej przymierzyć na próbę jedną paprykę, czy na pewno się zmieści, a później przyjąć ją za wzorzec. Lepsze byłyby smukłe, podłużne papryki spiczaste, ale nie miałam takich. Więc musiałam użyć tego, co jest najłatwiej dostępne.
Jest to w gruncie rzeczy bardzo smaczna surówka z kapusty, więc jak coś zostanie po faszerowaniu papryki – po prostu podaj tę sałatkę do obiad. Kapustę umyj i pokrój cienko nożem albo przy pomocy szatkownicy lub mandoliny. Marchew umyj, obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Koperek posiekaj.
Włóż warzywa do dużej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (ja nie dodałam czosnku do kapusty, tylko plasterki bezpośrednio do słoika), a następnie wszystkie dodatki (sól, cukier, olej, ocet). Wymieszaj, najlepiej po prostu dłonią. Mieszając staraj się wygniatać kapustę, bo wówczas o wiele szybciej puści sok i zmięknie.
Przykryj miskę i zostaw przygotowany farsz na kilka godzin lub nawet na całą noc.
Strąki papryki umyj, a następnie odetnij górną część i oczyść z ogonków, gniazd nasiennych i pestek. Oczyszczone papryki powinny wyglądać tak, jak na zdjęciu.
W dużym garnku zagotuj wodę, powinno jej być około 4 litrów. Do wrzątku wkładaj partiami paprykę, żeby ją zblanszować. Staraj się, aby każdy strąk najpierw napełnił się wodą, bo wówczas łatwej będzie go zanurzyć.
Każdą partię gotuj przez 3 minuty, a następnie wyławiaj, wylewając ze środka gorącą wodę.
Zblanszowane papryki odkładaj do dużej miski, niech trochę ostygną.
Przestudzone strąki papryki wypełniaj ciasno surówką z kapusty. Uważaj jednak, żeby strąki nie popękały podczas napełniania.
Po zblanszowaniu papryki są elastyczne, więc nie powinno się to zdarzyć.
Przygotuj słoiki. Powinny być porządnie umyte w gorącej wodzie, np. w zmywarce, możne je też umyć zwyczajnie i wyparzyć. Ja wybieram zmywarkę. Do mojej marynaty potrzebowałam 9 słoików o pojemności 720 ml, ale tu wszystko zależy od wielkości papryk i słoików, które masz do dyspozycji. W każdym razie do każdego słoika włóż ziarna pieprzu, kolendry oraz jałowca (i czosnek, tak jak ja), a następnie układaj faszerowane strąki papryki. U mnie do każdego słoika zmieściły się dwie papryki.
Do gorącej wody, która pozostała po blanszowaniu papryki (odmierz 3 litry) dodaj olej, cukier, sól i ocet. Wymieszaj dokładnie, żeby się wszystko rozpuściło, a następnie rozlej marynatę do słoików z papryką.
Zakręcaj i pasteryzuj w temperaturze 85 stopni przez 30 minut. W pasteryzatorze łatwo jest ustawić czas i temperaturę, w garnku może być trochę trudniej. Ale to jest mniej więcej taki stan, w którym woda puszcza z dna drobne pęcherzyki, tzw. białe wrzenie, a nie bulgocze „na maksa”. Na pewno można też pasteryzować w piekarniku, ale tu nie podpowiem parametrów, bo korzystam z pasteryzatora.
Tę pyszną propozycję kuchni węgierskiej można próbować już po tygodniu. Jest piękna i smaczna. I tylko trudno mi było wydobyć strąk papryki ze słoika, żeby go podać na stół.
To nie jest wada, tylko zabawna sytuacja oraz wskazówka, żeby naprawdę wybierać małe i wąskie strąki papryki. Mimo chwilowych trudności polecam gorąco, bo warto się pomęczyć, żeby na talerzu mogło znaleźć się coś takiego:
To jest naprawdę pyszne i wygląda wyjątkowo pięknie.
Smacznego!