Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Marynowana papryka faszerowana kapustą
  • Przetwory
  • Przepis na

Marynowana papryka faszerowana kapustą

17.08.2025 Odsłon: 15227
5.0 (30 oceny)

Przepis dnia: 27-08-2025

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i stamtąd ją znam. Jest jednak prawdopodobne, że do kuchni madziarskiej trafiła z Bałkanów, a na Bałkany – wprost z Turcji. Może dotarła na Węgry przez Bułgarię, a może raczej z Rumunii lub Serbii pochodzi węgierska faszerowana marynowana papryka? Bo i tam się jada podobne smakołyki. Niektóre nawet da się kupić w Polsce, np. na różnych targach dobrego smaku, gdzie jest reprezentowana kuchnia różnych krajów i kultur. Ale ja nie lubię kupować gotowców. Chętnie gdzieś spróbuję, ale wolę zrobić sama, bo wtedy wiem, co jem. Więc dziś przedstawiam Ci prawdziwy rarytas – marynowaną faszerowaną paprykę, która wspaniale wygląda w słoikach. Przepisów na węgierską paprykę jest wiele, a mój jest właśnie taki. Zimą ten smakołyk będzie ozdobą każdego stołu. Pasuje i do mięsa, i do ryby, i do dań wegetariańskich.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3368

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 5922

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 7703

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 774

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12599

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2148

do 60 min 60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3368

do 15 min 15 min
5
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 5922

do 60 min 60 min
15
wałek
wałek
Ciasta

Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Ciasta Sernik puszysty na mleku skondensowanym

Nasz sernik jest bardzo puszysty i delikatny. Użyłyśmy do jego upieczenia min...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 7703

do 30 min 30 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 774

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12599

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2148

do 60 min 60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Marynowana papryka faszerowana kapustą
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Warzywa, czyli papryka i farsz
  • około 6 kg papryki
  • 5 kg kapusty białej
  • 0,5 kg marchewki
  • pęczek koperku (można pominąć)
  • 5 czubatych łyżeczek (a nie łyżek) soli kamiennej
  • 5 płaskich łyżek cukru, można dać mniej lub nawet pominąć (bo po spróbowaniu marynowana papryka okazała się być dość słodka)
  • 10 ząbków czosnku, niezbyt dużych (czosnek można pominąć lub włożyć po jednym ząbku bezpośrednio do słoika)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • 5 łyżek octu jabłkowego lub winnego (albo 5 łyżeczek octu 10%)
Marynata
  • 3 litry wody, która pozostanie po blanszowaniu papryki
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru, czyli około 150 g (można zastąpić erytrolem)
  • 1 szklanka (250 ml) oleju lub łagodnej oliwy, na Węgrzech używa się oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka (250 ml) octu winnego lub jabłkowego 5% albo 200 ml octu 6%, albo 125 ml (czyli pół szklanki) octu spirytusowego 10%
Ponadto – do każdego słoika
  • kilka ziaren pieprzu
  • ćwierć łyżeczki kolendry
  • 1-2 jagody jałowca
  • opcjonalnie - inne ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
1

Podaję orientacyjne ilości składników, bo wiadomo – jedna papryka jest większa, inna mniejsza. Ale mam też ważną uwagę – trzeba wybrać naprawdę nieduże papryki, bo większe po prostu nie przejdą przez otwór w słoiku. Więc – najlepiej przymierzyć na próbę jedną paprykę, czy na pewno się zmieści, a później przyjąć ją za wzorzec. Lepsze byłyby smukłe, podłużne papryki spiczaste, ale nie miałam takich. Więc musiałam użyć tego, co jest najłatwiej dostępne.

2

Jest to w gruncie rzeczy bardzo smaczna surówka z kapusty, więc jak coś zostanie po faszerowaniu papryki – po prostu podaj tę sałatkę do obiad. Kapustę umyj i pokrój cienko nożem albo przy pomocy szatkownicy lub mandoliny. Marchew umyj, obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Koperek posiekaj.

3

Włóż warzywa do dużej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (ja nie dodałam czosnku do kapusty, tylko plasterki bezpośrednio do słoika), a następnie wszystkie dodatki (sól, cukier, olej, ocet). Wymieszaj, najlepiej po prostu dłonią. Mieszając staraj się wygniatać kapustę, bo wówczas o wiele szybciej puści sok i zmięknie.

4

Przykryj miskę i zostaw przygotowany farsz na kilka godzin lub nawet na całą noc.

5

Strąki papryki umyj, a następnie odetnij górną część i oczyść z ogonków, gniazd nasiennych i pestek. Oczyszczone papryki powinny wyglądać tak, jak na zdjęciu.

6

W dużym garnku zagotuj wodę, powinno jej być około 4 litrów. Do wrzątku wkładaj partiami paprykę, żeby ją zblanszować. Staraj się, aby każdy strąk najpierw napełnił się wodą, bo wówczas łatwej będzie go zanurzyć.

7

Każdą partię gotuj przez 3 minuty, a następnie wyławiaj, wylewając ze środka gorącą wodę.

8

Zblanszowane papryki odkładaj do dużej miski, niech trochę ostygną.

9

Przestudzone strąki papryki wypełniaj ciasno surówką z kapusty. Uważaj jednak, żeby strąki nie popękały podczas napełniania.

10

Po zblanszowaniu papryki są elastyczne, więc nie powinno się to zdarzyć.

11

Przygotuj słoiki. Powinny być porządnie umyte w gorącej wodzie, np. w zmywarce, możne je też umyć zwyczajnie i wyparzyć. Ja wybieram zmywarkę. Do mojej marynaty potrzebowałam 9 słoików o pojemności 720 ml, ale tu wszystko zależy od wielkości papryk i słoików, które masz do dyspozycji. W każdym razie do każdego słoika włóż ziarna pieprzu, kolendry oraz jałowca (i czosnek, tak jak ja), a następnie układaj faszerowane strąki papryki. U mnie do każdego słoika zmieściły się dwie papryki.

12

Do gorącej wody, która pozostała po blanszowaniu papryki (odmierz 3 litry) dodaj olej, cukier, sól i ocet. Wymieszaj dokładnie, żeby się wszystko rozpuściło, a następnie rozlej marynatę do słoików z papryką.

13

Zakręcaj i pasteryzuj w temperaturze 85 stopni przez 30 minut. W pasteryzatorze łatwo jest ustawić czas i temperaturę, w garnku może być trochę trudniej. Ale to jest mniej więcej taki stan, w którym woda puszcza z dna drobne pęcherzyki, tzw. białe wrzenie, a nie bulgocze „na maksa”. Na pewno można też pasteryzować w piekarniku, ale tu nie podpowiem parametrów, bo korzystam z pasteryzatora.

14

Tę pyszną propozycję kuchni węgierskiej można próbować już po tygodniu. Jest piękna i smaczna. I tylko trudno mi było wydobyć strąk papryki ze słoika, żeby go podać na stół.

15

To nie jest wada, tylko zabawna sytuacja oraz wskazówka, żeby naprawdę wybierać małe i wąskie strąki papryki. Mimo chwilowych trudności polecam gorąco, bo warto się pomęczyć, żeby na talerzu mogło znaleźć się coś takiego:

16

To jest naprawdę pyszne i wygląda wyjątkowo pięknie.

17

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki