Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kąski śledziowe w kwaśnej śmietanie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Płaty śledziowe zalej zimną wodą, mocz przez 3–4 godziny, kilka razy w tym czasie zmieniaj wodę. Jeśli chcesz, by śledzie miały ostrzejszy smak, wymocz je w zalewie octowej: zagotuj 1 litr wody z 1 szkl. octu. Gdy zalewa wystygnie, włóż śledzie.
Po ok. 2 godzinach wyjmij je, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Korniszony pokrój w kosteczkę. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Jabłka natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Rozdrobnione jabłka i ogórki wymieszaj z majonezem oraz śmietaną. Sos przypraw solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarenkami ziela angielskiego oraz szczyptą cukru i octem. Jeśli lubisz, możesz dodać do sosu także posiekany koperek.
Śledzie wyjmij z wody, dobrze osusz. Filety potnij na ukośne niewielkie kawałki. Ułóż je na dużym talerzu. Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, by smaki dobrze się przeniknęły.
Przed podaniem śledzie w sosie udekoruj listkami sałaty, pomidorkami koktajlowymi oraz cząstkami pomarańczy. Gotowe danie posyp kiełkami sojowymi, oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem.Źródło: Tina