Do góry

Przekąski Przepis na:

Kaszanka paprykowa bez krwi.

Kaszanka paprykowa bez krwi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1376 Ocena: 17299

Dodano:

Odsłon: 243

Bardzo smaczna, ostra kaszanka. Takie kaszotto z ostrymi papryczkami habanero, mięsem i trzema rodzajami kasz.

Składniki

  • ostry sos z papryczek chili i habanero 300 ml
  • podgardle wieprzowe chude 0,5 kg
  • skóry od golonek 2 szt.
  • kasza jęczmienna gruba 5 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 2 szklanki
  • kasza gryczana palona 3 szklanki
  • wywar z gotowania mięs i golonki 4 litry = 20 szklanek
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 8 metrów
  • Przyprawy:
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania mięs. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Skóry, kości z golonek i podgardle wieprzowe gotujemy w osolonej wodzie 90 minut, studzimy i obieramy mięsko z kości, drobno kroimy. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy rozdrobnione mięsa, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy.

  2. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut.

  3. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części.

  4. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie, lub wianuszki.

  5. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza.

  6. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  7. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również pieczona na grillu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń