Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami.

Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1093 Ocena: 11801

Dodano:

Odsłon: 422

Kaszotto z kiełbasą, wędzonym boczkiem, cebulą i pieczarkami, podane z usmażonym na sadzone jajkiem kurzym i pomidorkami.

Składniki

  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza pęczak 1 szklanka
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • golonki wieprzowe przednie 2 szt.
  • boczek wędzony 40 dag
  • kiełbasa podwawelska 1 pętko
  • cebula 2 szt.
  • pieczarki większe 4 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 2 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • woda 8 szklanek (szklanka 250 ml)
  • pasta rosołowa 2 łyżki lub 2 kupne kostki rosołowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dwóch litrach wody z dodatkiem pasty rosołowej gotujemy golonki przednie do ich miękkości, około 60-80 minut. Ugotowane golonki studzimy, obieramy z mięsa. Obrane mięso ze skórą kroimy w drobną kostkę.

  2. W między czasie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pieczarki i cebulę. Kasze wsypujemy do miski i płuczemy.

  3. Do wywaru z gotowanych golonek dodajemy wypłukane kasze, wszystkie suche przyprawy oraz usmażone składniki z patelni. Gotujemy wszystko do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar gęstnieć.

  4. Wtedy kończymy gotowanie i przykrywamy garnek na 30 minut, w tym momencie kasze ładnie nam dojdą. Po tym czasie wszystkie składniki w garnku mieszamy imamy gotowe kaszotto.

  5. Kaszotto możemy zaraz po ugotowaniu spożywać, ale także możemy je umieścić w osłonkach termokurczliwych i spożywać je w innym czasie.

  6. Kaszotto z osłonek smażymy na patelni. Podczas smażenia wbijamy jajko kurze, układamy połówki pomidorków truskawkowych i smażymy je razem na kaszy na sadzone. Podajemy kaszotto razem z usmażonym jajkiem i pomidorkami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 15 września Muszę też się skusić na zrobienie kasztta, pysznie się zapowiada ;-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń