Do góry

Dodatki Przepis na:

Kasztany jadalne w syropie rumowym

Kasztany jadalne w syropie rumowym

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 232 Ocena: 3795

Dodano: 07.02.2015

Odsłon: 4936

Do wyjadania wprost ze słoiczka lub jako dodatek np do lodów.Syrop można zużyć do herbatki:)

Składniki

  • Kasztany jadalne u mnie ok 80 dag
  • cukier ok 1/2 kg
  • rum ok 100 ml lub według uznania
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kasztany myjemy,każdemu nacinamy skórkę ostrym nożem od wypukłej strony na krzyż i wrzucamy do wody.Zagotowujemy i gotujemy ok 5-10 min.(Skórka zacznie odchodzić w miejscu nacięcia)
    Następnie kasztany obieramy ze skórki i brązowej błonki.Jest to najmniej przyjemna czynność i trzeba ją wykonywać dość szybko ponieważ kasztany bez problemu da się obrać ale gdy są jeszcze ciepłe (ja po prostu wyławiam je z gorącej wody partiami by mi wszystkie nie ostygły)

  2. Gdy kasztany są już obrane robimy syrop.
    Rozpuszczamy cukier w ok 200 ml wody zagotowując i mieszając.Doprowadzamy do wrzenia i po ok 3 min dodajemy kasztany.
    Mieszamy delikatnie,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kasztany będą miękkie ale nie tak by się rozlatywały.Najlepiej zrobić próbę wykałaczką,jeśli bez problemów da się ją wsunąć w kasztana to znaczy że czas zakończyć gotowanie. (u mnie to trwało ok 10-15 min)

  3. Ugotowane kasztany wyławiamy z syropu i wkładamy do słoiczka (u mnie wyszedł jeden większy)
    Następnie syrop zagotowujemy jeszcze ok 10 min,dodajemy rum,mieszamy i zalewamy nim kasztany.
    Słoik/słoiki zakręcamy mocno i odstawiamy do ostygnięcia.Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 08 lutego 2015 Ja też jeszcze nie jadłam kasztanów,ciągle dzieli mnie od nich jakiś dystans, ale Twój przepis Aniu brzmi bardzo zachęcająco, więc chyba się pokusze na nie. :))

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 07 lutego 2015 Zrobię sobie takie jak będę miała chwilę. Mało mam przepisów na kasztany. A te 80 dkg to jeszcze w skorupce czy już bez? pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

30 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 lutego 2015 Super przepis, mówiąc szczerze to jeszcze nigdy nie jadłam kasztanów :)
Ciekawi mnie do czego można porównać ich smak ?
Odpowiedzi: 4 ▼

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 07 lutego 2015 Ciekawe czy się doczekam kasztanów na swoim drzewie, mam dopiero dwuletniego na działce, ale teraz widać je już w sklepach. Warto spróbować czegoś nowego :) Odpowiedzi: 3 ▼

32 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń