Do góry

Desery Przepis na:

Kawowe ciasto z mango

Kawowe ciasto z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 493 Ocena: 6152

Dodano:

Odsłon: 7739

Spód to ciemne ciasto z prawdziwą kawą. Wierzch to pyszna galaretka z mango i serka mascarpone.

Składniki

  • na ciasto;
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju dowolnego
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki gorącej kawy parzonej
  • wierzch;
  • 800 g. pulpy z mango
  • 250 g. serka Mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 400 ml. wrzątku.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta kawowego;

    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą.
    W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki oprócz kawy. Mokre wymieszane składniki połączyć ze suchymi, za pomocą miksera. Nie mieszać zbyt długo, wystarczy chwilę do połączenia składników. Gorącą kawę przelać przez sitko, następnie stopniowo wlewać do ciasta.
    Można przejść do mieszania szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.
    Surowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec 30-40 minut w 160* lub do suchego patyczka.
    Po upieczeniu należy górkę ściąć nożem. Ciasto studzimy.

    Wykonanie galaretki z mango;

    Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy i łączymy z pulpą z mango i serkiem Mascarpone.
    Najlepiej mikserem.
    Chłodną galaretkę wylewamy na ciasto. Umieszczamy w lodówce, aż do całkowitego stężenia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń