Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowe z rogalikami- wprost wykwintne ciasto do kawy!
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 150
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 36
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 150
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 36
Składniki
Ciasto z płatkami: Białka ubić na sztywną z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać z kulkami czekoladowymi- dodać do ciasta. Upiec na formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Rogaliki: Drożdże troszkę podgrzewamy, dodajemy do nich śmietanę i cukier mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki pszennej, soli i drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce lub na kilka godzin. Ciasto rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę marmolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa kawowa: W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol do smaku.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubijamy i dodajemy letnią żelatynę. Dodajemy kakao i cukier puder do smaku. Mieszamy. Przełożenie: Ciasto z płatkami-masa kawowa- rogaliki- masa śmietankowa- dekoracja startą czekoladą.