Do góry

Desery Przepis na:

Kawowy sezamowiec

Kawowy sezamowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 13374

Pomysł na ten wypiek zainspirowany był ciastem (słonecznikowiec), którym kiedyś zostałam poczęstowana. W pierwotnym przepisie krem był na bazie masy krówkowej, ja zmodyfikowałam go zasmażkową masą kawową. Do tego pokruszona chrupka sezamowa, która świetnie komponuje się z aromatem kawy.

Składniki

  • BISZKOPT
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 budynie czekoladowe
  • 6 jajek
  • MASA
  • 3 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki mąki
  • 2 masła
  • 3 łyżki cukru
  • CHRUPKA SEZAMOWA
  • 300 g sezamu
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno, następnie dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Mąkę i budynie przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Masę wyłożyć do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut w tem. 180 C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 40 cm. Wyjąć z blachy i pozostawić do wystudzenia. Przekroić na dwa blaty.

  2. MASA
    Zaparzyć kawę w 1/2 litra wody, dodać cukier.
    1/2 kostki masła rozpuścić na patelni, dodać mąkę i chwilę zasmażać. Dodawać stopniowo zaparzoną kawę aż powstanie masa przypominająca budyń. Schłodzić.
    Resztę masła (1 i 1/2 kostki) utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo masę kawową. Jeśli trzeba można dosłodzić cukrem pudrem.

  3. NASĄCZENIE
    Obydwa blaty ostudzonego biszkoptu nasączam zimnym naparem kawowym.

  4. CHRUPKA SEZAMOWA
    W rondlu rozpuścić masło, dodać sezam, mleko i cukier. Zagotować i gotować ok. 10 minut często mieszając. Masę sezamową wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzić łyżką po całej powierzchni blachy. Piec piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10-15 minut na złoty kolor.
    Po ostudzeniu rozdrobnić w blenderze. Odłożyć 2 łyżki do posypania ciasta. Resztę połączyć z masą kawową.

  5. ZŁOŻENIE
    Na pierwszy nasączony blat biszkoptu wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć. Wyłożyć resztę masy i posypać odłożoną chrupką. Odstawić do lodówki aby masa stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 18 listopada 2016 Ciekawy przepis, intryguje mnie ta masa, na pewno do wypróbowania. Pozdrowienia :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń