Do góry

Desery Przepis na:

Kefirowe babeczki na Wielkanoc

Kefirowe babeczki na Wielkanoc

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Kefirowe babeczki na Wielkanoc"

Składniki

  • 2 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 200 ml oleju
  • 500 ml kefiru
  • 40 dag mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 20 dag mieszanki kandyzowanych owoców (kiwi
  • ananas
  • wiśnia
  • papaja)
  • 3 dag rodzynek
  • tłuszcz i bułka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Całe jajka zmiksuj z cukrem pudrem na pianę. Dalej miksując, stopniowo dolewaj olej. Gdy cały się wchłonie, porcjami dolewaj kefir. Na koniec, cały czas miksując, dodawaj do puszystej masy mąkę przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia.

  2. Połowę owoców kandyzowanych odłóż do dekoracji, resztę posiekaj drobno. Rodzynki namocz, osącz. Wrzuć do ciasta razem z owocami. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.

  3. Ciasto przełóż do foremek. Piecz około 35 minut w temp. 160 st. Wyjmij z piekarnika, przestudź. Wyjmij z foremek i udekoruj odłożonymi owocami.

  4. Czas ok. 55 min; porcja – 380 kcal cena 1,50 zł.

  5. Szybkie ciasto na kefirze

  6. Połącz mikserem 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonej margaryny, 1 szklankę gęstego kefiru, 3/4 szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 całe jajka oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  7. Na koniec dodaj szklankę ulubionych owoców (jagód, malin, truskawek). Przełóż do formy, piecz 50 min w 180 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń