Do góry

Desery Przepis na:

Keks

Keks

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 4043

Dodano:

Odsłon: 5509

Najeżony bakaliami

Składniki

  • Mąka pszenna 30 dag
  • Margaryna 15 dag
  • Cukier puder 20 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Jajka 5 szt.
  • Bakalie 35 dag (suszone morele, rodzynki, skórka pomarańczowa, etc.)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Suszone owoce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na drobne kawałki. Oprószamy je mąką, aby nie opadły w cieście na dno.

  2. Mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy do niej proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy margarynę, dodając kolejno jajka oraz porcje cukru pudru i cukru wanilinowego. Pod koniec ucierania wsypujemy małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy do momentu, aż ciasto będzie puszyste. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy.

  3. Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można ciasto polać polewą lub lukrem. Keks najlepiej kroić wtedy, gdy całkowicie ostygnie, bo jest bardzo kruchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń