Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny keks ale zamiast skórek kandyzowanych czy orzechów jest pełen suszonej kwaskowej żurawiny. Po upieczeniu możemy go polukrować, udekorować polewą czekoladową lub zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Proporcje na keksówkę 12x20
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 min. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle ucierając. Żurawinę odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 min.