Do góry

Desery Przepis na:

Keks cytrynowo-żurawinowy

Keks cytrynowo-żurawinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 1904

Dodano:

Odsłon: 363

Pyszny keks ale zamiast skórek kandyzowanych czy orzechów jest pełen suszonej kwaskowej żurawiny. Po upieczeniu możemy go polukrować, udekorować polewą czekoladową lub zwyczajnie posypać cukrem pudrem. Proporcje na keksówkę 12x20

Składniki

  • masło 12,5 dag
  • cukier 4 łyżki
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • suszona żurawina 0,75 szklanki
  • mąka 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żurawinę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 20 min. Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru, żółtka, skórkę z cytryny i wszystko dokładnie ucieramy aż grudki cukru nie będą wyczuwalne.
    Białka ubijamy z pozostałym cukrem na pianę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy i na przemian z białkami dodajemy do ciasta ciągle ucierając.
    Żurawinę odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy w 1 łyżce mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
    Keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 40 min.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń