Do góry

Desery Przepis na:

Keks. Staropolska receptura

Keks. Staropolska receptura

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Keks. Staropolska receptura"

Składniki

  • ok. 2,5 szkl. mąki
  • 100 g masła
  • 12 jajek
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g śliwek suszonych
  • 250 g rodzynek plus inne bakalie (np. kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Utrzyj 6 jajek, 6 żółtek i cukier na puszystą, białą masę. Dodaj mąkę z proszkiem do piecz., wlej stopione, chłodne masło, dołóż bakalie (rodzynki wcześniej namocz, śliwki, orzechy i inne bakalie posiekaj), sól. Wyrób, przełóż do form wyłożonych papierem do piecz. Piecz ok. 60 min (180°C).

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń