Do góry

Desery Przepis na:

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 20985

Święta bez keksa? Nie!

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bakalie moczymy w rumie/brandy przynajmniej godzinę

  2. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Nadal ucierając wbijamy żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ucieranej masy. Dokładnie ucieramy, aż ciasto będzie jednolite. Dodajemy osączone i oprószone mąką bakalie ( zapobiegnie opadnięciu ich na dno), wlewamy rum w którym moczyliśmy bakalie. Dobrze mieszamy łyżką. Ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z ciastem.

  3. Do podłużnej blaszki wykładamy ciasto i pieczemy około 55 minut w temperaturze 180-200 stopni.

    Po wyjęciu i ostygnięciu, ciasto smarujemy podgrzanym dżemem i posypujemy bakaliami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 19 grudnia 2016 Asiula, wybacz, ale zrezygnuj z tego dżemu rozlanego po tym pysznym cieście :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń