Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii

Ketchup  z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 96

Dodano:

Odsłon: 11655

Najlepszy domowy ketchup!

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg cukru
  • 3/4 szkl. octu
  • 1 łyzeczka pieprzu (może być 1/2)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (może być 1/2)
  • 3 koncentraty pomidorowe (Pudliszki, Madero)
  • mała garść soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na tarce zetrzeć cukinię, cebulę drobno posiekać, dodać sól i odstawić na 5-6 h. Odlać wodę, dodać 0,5 kg cukru i gotować przez 20 minut.
    Dodać resztę składników i gotować jeszcze przez 10 minut.

  2. Przestudzić, a następnie zmiksować i jeszcze raz zagotować. Gorące nakładać do słoików. Pasteryzować 10 minut.

    Idealny dodatek również na pomidorka do kanapek :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń