Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1713

Dodano:

Odsłon: 7096

Wieczory coraz dłuższe, na polu coraz zimniej więc pora na domowe przetwory. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny ketchup domowy. Gwarantuję, że lepszego w życiu nie jedliście. Ketchup jest bardzo prosty do wykonania a jego smak nieziemski. Jeżeli zastanawiacie się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo". Polecam ;) Przepis pochodzi od znajomej. Zdjęcie kiepskiej jakości bo z telefonu.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • garść soli
  • 400 g koncentratu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię należy wymyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię przełożyć do dużego garnka i zasypać garścią soli.

  2. Cebulę należy obrać i pokroić w pióra, dodać do cukinii, wymieszać, przykryć i pozostawić na całą noc.

  3. Następnego dnia garnek z zawartością ustawiamy na kuchence i całość gotujemy przez około 30 minut bądź do czasu, aż cukinia i cebula się rozpadną.

  4. Następnie dodajemy cukier i ocet i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści.

  5. Na sam koniec dodajemy koncentrat, pieprz cayenne i czarny pieprz, mieszamy.

  6. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków i porządnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń