Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa, sucha.

Kiełbasa drobiowo - wieprzowa, sucha.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1163 Ocena: 13205

Dodano:

Odsłon: 577

Kiełbasa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku, wędzona metodą w garnku, suszona. Kiełbasa suszona w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza 14 dni.

Składniki

  • Surowiec:
  • mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
  • mięso z udźca indyka 1,1 kg
  • boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg
  • Przyprawy i materiały pomocnicze:
  • peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
  • sól morska 18 g/kg do boczku
  • czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
  • pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
  • pieprz ziołowy 2 g/kg - 7 g
  • kolender tłuczony w moździerzu 2 g/kg
  • woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
  • sos sojowy 8 łyżek
  • jelita wieprzowe 28/30
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Peklowanie:

    Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

    Rozdrabnianie:

    mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
    mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
    boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm


    Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

  2. Nadziewanie:

    Farszem napełniamy ścisło osłonki tworząc małe krążki kiełbasy.

    Osadzanie:

    Krążki kiełbasy wieszamy na kiju i osadzamy kilka godzin, możemy osuszyć wentylatorem. Do wędzenia w garnku kiełbasy muszą być ładnie osuszone.

  3. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha/buk 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

  4. Parzenie:

    Uwędzone kiełbasy parzymy w temperaturze 75 stopni 25 minut.

  5. Studzenie i podsuszanie:

    Po parzeniu studzimy i podsuszamy powieszone na kiju. Kiełbasę suszymy w temperaturze 6-8 stopniach Celsjusza przez 14 dni.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń