Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa grillowa, parzona.

Kiełbasa grillowa, parzona.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1007 Ocena: 9850

Dodano:

Odsłon: 1755

Kiełbasa grillowa, parzona, łatwa w zrobieniu, bardzo smaczna, idealna na grilla jak i do pieczenia. Polecam.

Składniki

  • Surowiec na 4,63 kg farszu:
  • szynka wieprzowa 1,6 kg
  • karczek 1,3 kg
  • podgardle 83 dag
  • wołowina 80 dag
  • jelita wieprzowe 28-32 mm1,5 m /kg farszu
  • woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej
  • Przyprawy:
  • sól warzona 18 g/kg
  • pieprz czarny 2 g/kg
  • majeranek 3 g/kg
  • czosnek 6 ząbków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    Mięsa przed mieleniem myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

    szynka wieprzowa przepuszczamy przez sito 13 mm
    karczek przepuszczamy przez sito 10 mm
    podgardle przepuszczamy przez sito 10 mm
    wołowina przepuszczamy przez sito 4 mm

  2. Mieszanie i nadziewanie:

    Zmielone mięsa mieszamy. Podczas mieszania dodajemy stopniowo sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz przykrywamy i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

  3. W między czasie płuczemy i moczymy jelita w zimnej wodzie.

  4. Tak wyrobionym farszem nadziewamy jelita, odkręcamy kiełbaski około 12 centymetrowe. Kiełbasę surową możemy zamrażać.

  5. Parzenie:

    Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza po włożeniu kiełbasy temperatura spadnie poniżej 80 stopni. Parzymy w 75 stopniach Celsjusza około 25 minut do momentu osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 70 stopni Celsjusza.

  6. Sparzoną kiełbasę studzimy 10-20 sekund w zimnej wodzie, żeby jak ostygnie nie ściemniała.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 maja Mariolko - cóż pisać - tylko westchnąć i albo zrobić albo pomarzyć, że ktoś zrobi. Nie będę się powtarzać i nie przytoczę wpisu pod Twoim przepisem "na żywiecką", ale może poradzisz co zrobić, "żeby się chciało". Ale poważnie - nie toleruję wołowiny więc trzeba zamienić na ... może drób ?. Pozdrawiam. Oczy już się najadły - to teraz do dzieła. Dzięki za przepisy i motywację :))) Odpowiedzi: 2 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń