Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 51225

Kiełbasa szynkowa, parzona z galaretką. Idealna na kanapki. Smak jak szynka z Pewexu kupowana w latach PRL za $.

Składniki

  • Surowiec:
  • Szynka wieprzowa bez kości i skóry 1,96 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 35 g
  • żelatyna 60 g
  • sos sojowy 7 łyżek
  • woda 350 ml
  • osłonka barierowa (termokurczliwa) Fi 73 mm 1,5 m
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę czyścimy, myjemy w bieżącej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami, mięso z szynki kroimy na kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki mięsa wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut.

  2. Wymieszane kawałki mięsa umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać.

  3. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i wodę. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową.

  4. Zawiązujemy ścisło, robimy pętelkę.

  5. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy batony i parzymy 73 minuty w temperaturze 75 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy batony 15 minut w zimnej wodzie.


    Ja podałam czas parzenia do średnicy batonu. Na 1 cm średnicy batonu, 10 minut parzenia. Powinno się wbić sondę w baton i mierzyć temperaturę w środku, która powinna wynosić 68-70 stopni Celsjusza. Ja to już kilka razy sprawdziłam i wychodzi czas taki jak napisałam 1 cm średnicy batonu parzę 10 minut w temperaturze jak wyżej.

  6. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 29 maja Nic nie napiszę, bo znów by musiała się powtarzać. Zostawiam kciuka (szkoda, że jednego) i przepis zabieram. Pozdrawiam cieplutko i czekam na dalsze przepisy. Oooo. :) P.S. A może coś z drobiu ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 10 maja Przepisy masz super, szacunek, ale nie wierzę że masz w kuchni wagę apteczną i stoper godny olimpijskich pomiarów czasu, po Twoich przepisach widać ze oko masz lepsze :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maga67 10 maja 1.93 kg szynki wieprzowej, parzenie 73 minuty. Poważnie? Jak będzie 2 kg i parzenie 75 minut to wyjdzie inaczej? LITOŚCI Mariola! Odpowiedzi: 1 ▼

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 maja <3 Kocham Twoje wędliny <3 Mariolu, nie myślałaś by sprzedawać? Jakiś foodtruck? Serio. Pyszności fundujesz <3

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń