Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa).

Kiełbasa z karczku (wersja słoikowa).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1402 Ocena: 17851

Dodano:

Odsłon: 35715

Kiełbasa bez soli peklowej, użyłam soli himalajskiej oraz soli wędzonej. Dlatego kolor tej kiełbasy jest szary a nie różowy jak z użyciem peklosoli.

Składniki

  • mięso z karczku zmielone przez sitko 12 mm - 0,6 kg
  • mięso z karczku zmielone przez sitko 8 mm - 0,6 kg
  • 3 - słoiki 0,5 l
  • sól himalajska lub warzona 10 gram
  • sól wędzona (może być bez niej) 5 gram
  • czarny pieprz (gnieciony w moździerzu) 1 mała płaska łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka stołowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek wyrabiamy mięsa zmielone przez sitka 12 i 8 mm dodając stopniowo przyprawy. Wyrabiamy około 20 - 25 minut do momentu kiedy farsz będzie stawał się coraz kleisty.

  2. Tak wyrobionym farszem będziemy napełniać słoiki 0,5 l.

  3. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  4. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń