Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Kiełbasa żywiecka, domowego wyrobu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12429

Dodano:

Odsłon: 3283

Kiełbasa żywiecka, wędzona, podpiekana, idealna do kanapek. Wędzona metodą w garnku na zrębkach olcha/buk.

Składniki

  • Surowiec:
  • łopatka - 1,2 kg
  • boczek - 1,2 kg
  • Przyprawy:
  • peklosól 44 g
  • cukier 5 g
  • pieprz 7 g
  • czosnek 10 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie odważone przyprawy mieszamy.

  2. Rozdrabnianie:

    łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.

  3. Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

  4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło osłonki białkowe.

  5. Zawiązujemy koniec napełnionych batonów, wieszamy do osuszenia na 12 godzin.

  6. Po osuszeniu wędzimy 2 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz batonu temperatury 68 stopni Celsjusza.

  7. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Podsuszamy 2-3 dni w pokojowej temperaturze.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 28 maja Wiedziałam, że to Twój wyrób Mariolko, jak tylko spojrzałam na pierwszej stronie. Jesteś niesamowita, powinnaś zacząć własną działalność "wędliniarską" - chętnych jak widzę po wpisach byłoby mnóstwo i ... jeszcze trochę. Aż ślinka leci. Jestem Twoją fanką, ale nie zawsze chce się robić takie rarytasy ( a szkoda ) :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 26 maja czy można u Ciebie zamówić takie super wędliny :) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń