Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kisz z groszkiem - na ciepło i na zimno 1. Jeżeli używasz surowej ciecierzycy, najpier namocz ją."
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 220
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 220
Składniki
Ugotuj groszek, wystudź, osącz starannie na sicie.
Umyj bazylię, osusz i poobrywaj listki. Kilka najładniejszych zostaw do dekoracji. Resztę drobno posiekaj i zmieszaj z białym serem.
Wbij jajka do miski i je roztrzep. Dodaj śmietanę, cały czas mieszając. Oba muszą się dobrze połączyć. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozłóż na formie do tarty kruche ciasto, nadaj mu kształt. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. Wyjmij, rozłóż ser, groszek, całość zalej jajkami ze śmietaną.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i piecz około 30 minut, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie i zrumieni. Kisz podawaj ciepły lub na zimno. Dobrze smakuje z sosem jogurtowym.Źródło: Olivia