Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona domowa kapusta

Kiszona domowa kapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2412

Dodano:

Odsłon: 18681

Kiszona kapusta to coś, co od lat praktykujemy w naszym domu. Nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kupionej w sklepie. Może jest już coraz lepsza, ale nie zastąpi tej domowej. Wiemy doskonale ,że kiszonki to niezastąpione źródło witamin. a w szczególności witaminy C. Domowa kapusta kiszona jest jędrna i chrupiąca w smaku. Lista jej zalet takiej jest bardzo długa. Wystarczy tylko nadmienić dobroczynny wpływ na osłabienie organizmu, włosy, paznokcie, pracę jelit. Dlatego warto spróbować, a przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności. Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest doskonała. Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście u zaufanego gospodarza). Kapustę zawsze kisi mój mąż ( chwała mu za to) .Podaje więc jego przepis. Zachęcam do produkcji, nie muszą to być nie wiadomo jakie ilości.

Składniki

  • przeliczamy wszystko na 1 kg kapusty:
  • kapusta biała dowolna ilość ( osobiście zszatkowanej kupiłam 20 kg.)
  • kamienna sól niejodowana i tu ok 1,5- 2 łyżki na 1 kg. kapusty
  • marchew 10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukru
  • pół łyżki cukru
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 całe jabłka, jak mało kapusty jedno
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę kisimy początkowo w małej beczce np. kamiennej . Jak nie mamy takowej można w dużym plastikowym pojemniku. nasza kapusta po trzech dniach będzie wkładana do słoików.

    Kapustę warstwami przesypujemy odrobiną soli, cukru i startej na grubych oczkach marchewki. Mieszamy. Każdą warstwę dobrze ugniatamy. Chyba ważna jest tu męska siła w ugniataniu. Kapusta powinna pościć sok. W środek wkładamy całe jabłka.

  2. Na wierzch kapusty kładziemy np. worek foliowy ( dobrze jest mieć okrągłą drewnianą pokrywkę , którą obciążamy ciężkim kamieniem. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na trzy doby.

    W pierwszej dobie przebijamy kapustę kijem, by wypuścić gazy i tak robimy przez trzy dni. Po trzech dniach nakładamy kapustę do słoików( najlepiej takich na gumkę i sprężynkę), dobrze ugniatamy.
    Dolewamy płyn na wierzch. Zakładamy gumkę i sprężynkę. Przechowujemy w piwnicy. Najlepiej trzymać słoiki przez kilka dni w misce, ponieważ sok z kiszonki wycieka.

  3. Po tym okresie przetrzeć słoiki i trzymać w miejscu, gdzie temperatura wynosi około 10 stopni.

    To wszystko- mamy gotową własnej produkcji kiszoną kapustę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Malam54 02 lipca 2015 Marchew jest sama w sobie słodka po co ten cukier? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 01 lipca 2015 mam małe pytanie - to ile tego cukru trzeba dać na 20kg kapusty, bo raz piszesz 1 łyżkę cukru a następnie pół łyżki cukru??? Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń