Do góry

Dodatki Przepis na:

Kiszona kapusta pekińska

Kiszona kapusta pekińska

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 3086

Dodano:

Odsłon: 422

Kim chi, kiszone smaki w koreańskim wydaniu

Składniki

  • kapusta pekińska niewielka
  • Marchew
  • por kawałek
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula- u mnie ćwierć dużej czerwonej
  • imbir, kawałek lub marynowany łyżka
  • papryczka chili lub łyżka w proszku- lub mniej
  • sól 1 łycha
  • sos rybny 2 łyzki
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę przekroiłam wzdłuż na pól, a potem każdą połówkę na trzy części, także wzdłuż.
    Teraz można już ją pokroić na kawałki około 2 centymetrowe.
    Kapustę włożyłam do osolonej wody na półtorej godziny, w tym czasie sól ją przejdzie a kapusta puści sok.

    W malakserze umieściłam pozostałe składniki i drobno je zmalaksowałam. Kapustę odsączyłam na sicie.

  2. Starannie obtoczyłam miksem warzywnym kawałeczki kapusty i dociskając je delikatnie trzonkiem od noża, ułożyłam ciasno w słoju.
    Kapusta puści własny sok i będzie cała przykryta, można ja dodatkowo obciążyć.
    Słoik tylko z położoną przykrywka trzymałam w temperaturze pokojowej około 5 dni- można wcześniej spróbować czy jest już wystarczająco kwaśna. Potem można ją przechowywać w lodówce i podjadać

  3. Kim chi rewelacyjnie smakuje, nadwiślańska kiszonka z przyprawami :)

    Uwielbiam ją na kanapkach z serem lub wędliną, składnik sałatek, dodatek do obiadów.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 11 kwietnia Super...podziwiam kochana jak Ty umiesz smcznie zrobić i pokazać,bede kisiła pekinkę ,al. inaczej,zobaczę co wyjdzie hihi Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 kwietnia Świetny smak, ale Piotrek po niej przestał "latać" xD

Dla mnie miodzio, bo uwielbiam wszystko co kwaśne, a przy okazji mogą też być ostre, słone i pikantne :D
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 09 kwietnia Super przepis, nie wiedziałam że tak można kisić kapustę pekińska ;-))) Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń