Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona marchewka - smaczna przekąska

Kiszona marchewka - smaczna przekąska

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 1201

Dodano: 26.11.2016

Odsłon: 7340

Pewnie wszyscy już wiedzą, że jestem wielką miłośniczką kiszonek i fermentów różnej maści. Właśnie zjedliśmy pierwszą porcję kiszonej marchewki - to jest pyszne, warto spróbować!

Składniki

  • 4 marchewki
  • kawałek chrzanu pokrojony w plasterki
  • 1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • kawałek korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2-3 suszone listki laurowe
  • niejodowana sól kamienna
  • woda
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew umyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w długie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw.

  2. Wstążki dość luźno umieścić w słoiku razem z plasterkami chrzanu, czosnku i imbiru oraz zielem angielskim i listkami laurowymi.

  3. Przygotować solankę z 1/2 litra wrzącej wody i 1/2 łyżki soli (15 g). Gorącą solanką zalać składniki w słoiku i szczelnie go zamknąć.

  4. Pozostawic na kuchennym blacie na około 1 tydzień do ukiszenia, później lepiej schłodzić w spiżarni albo lodówce. Można próbować juz po kilku dniach, ale w chłodzie postoi dłużej bez uszczerbku.

  5. Na blogu podaję również dwa inne sposoby kiszenia marchewki. Kto ciekaw - sedecznie zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń