Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone gruszki z miodem

Kiszone gruszki z miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 305 Ocena: 3223

Dodano:

Odsłon: 1073

Z kiszonych owoców na blogu pokazywałam już m.in. jabłka, mirabelki i śliwki, a dziś nadszedł czas na kiszone gruszki z miodem i świeżo wyłuskanymi orzechami włoskimi. Tegorocznymi! Kiszone gruszki jada się jako dodatek do drugiego dania na obiad albo same, bez dodatków, jako jedną z przekąsek. Świetnie komponują się z serami, zwłaszcza tymi z niebieską pleśnią.

Składniki

  • 2 kg niezbyt dużych, dojrzałych, ale twardych gruszek
  • dwie garści dowolnych orzechów, ale jesienią najlepsze są świeże orzechy włoskie (oczywiście wyłuskane)
  • 2 litry wody przegotowanej
  • 4 łyżeczki soli kamiennej (40 g)
  • 8 łyżek miodu
  • opcjonalnie – dowolne przyprawy, np. laska cynamonu, kilka goździków albo świeże zioła, ale ja nie dodawałam żadnych przypraw
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki powinny być dość małe, bo takie lepiej układa się w słoju. Nie mogą być uszkodzone ani obite. Powinny też być raczej twarde, by pod wpływem fermentacji nie zmieniły się w miękką, nieapetyczną paciaję. Miód i sól rozpuszczamy w dość ciepłej wodzie (około 60 stopni), by unieczynnić obecne w miodzie enzymy i jego własną florę bakteryjną. Być może z surowym miodem kiszonka też by się udała, ale nie chciałam ryzykować. I taką dobrze ciepłą zalewę należy wlać do słoika. Ale może opowiem wszystko po kolei.

  2. Weź duży słój (mój ma nieco ponad 4 litry pojemności), umyj go bardzo dokładnie gorąca wodą, warto go też wyparzyć wraz z zakrętką.

  3. Gruszki umyj, ułóż w słoju dość ciasno, ale tak, by ich nie uszkodzić. Gruszki w słoju przesypuj orzechami.

  4. Przygotuj zalewę. Weź jeden litr wrzątku i jeden litr wody przegotowanej, ale wystudzonej albo wody z filtra odwróconej osmozy.. W dobrze ciepłej wodzie rozpuść sól i miód, a następnie wlej wciąż ciepły płyn do słoja z gruszkami i orzechami. Zalewy będzie prawdopodobnie nieco za dużo, ale nie da się określić z góry potrzebnej ilości, bo to zależy od wielkości gruszek i wolnych przestrzeni pomiędzy nimi. Słoik koniecznie zakręć, warto go też postawić na talerzu lub tacy – na wypadek, gdyby spod zakrętki wyciekło trochę solanki.

  5. Słój pozostaw w temperaturze pokojowej na około tydzień, a następnie przenieś w chłodne miejsce – piwnica, spiżarnia, ewentualnie lodówka – ale kto ma w lodówce miejsce na tak wielki słoik? W chłodniejszym miejscu kiszonka stopniowo dojrzewa. Myślę, że można zacząć próbować kiszone gruszki po tygodniu w chłodnym miejscu (czyli dwa tygodnie od nastawienia kiszonki), ale jeśli postoją dłużej, rozwiną bardziej złożony aromat.

  6. Do czego zużyłam resztę miodowej solanki?
    Nie mogłam jej wylać, przecież był w niej cenny miód. Napełniłam więc słoik śliwkami węgierkami, które kupiłam z myślą o zrobieniu knedli. Na szczęście kupiłam więcej, niż potrzeba do klusek, więc mogłam część zakisić z laską cynamonu i garścią migdałów. Więc dziś nie tylko kiszone gruszki, ale i kiszone śliwki – w słojach królują jesienne owoce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń