Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19354

Dodano:

Odsłon: 28438

Cześć!!! Moja spiżarnia powoli zapełnia się po brzegi. Ostatnio robiłam kiszone ogórki. W dużych słoikach zamykałam je razem z chrzanem, czosnkiem i koprem. Tak przygotowane, wyglądają obłędnie, i już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła ich spróbować. :)

Składniki

  • ogórki
  • korzeń chrzanu
  • ząbki czosnku
  • koper w baldachimach
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarenkach
  • gorczyca
  • listki laurowe
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie przełożyłam je do miski z zimną wodą - to sprawi, że ogórki pozostaną twarde. Chrzan obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. W garnku zagotowałam odpowiednią ilość wody (u mnie to 3 litry) i dodałam sól (1 łyżka na 0,5 litra wody), oraz po 1 łyżeczce cukru na litr.

  2. Do słoików na dno włożyłam koper, czosnek,chrzan, a później ogórki. Ogórki układam ściśle, pionowo, jeden obok drugiego. W trakcie wypełniania słoika, dokładałam też kawałki chrzanu i czosnek. Na wierzch wsypałam 1,5 łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, około 5 ziarenek ziela angielskiego i położyłam 2 listki laurowe.

  3. Pozostało teraz tylko wypełnić słoiki solanką - powinna być dobrze ciepła, ale nie gorąca. Słoiki lekko zakręcam i odstawiam w spokojne, ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zalewa zmętnieje, pojawi się piana, która może nieco ze słoika wykipieć, dlatego warto przezornie ustawić go na głębszym talerzyku lub w miseczce. Następnie zakręcam słoiki mocniej i znoszę do spiżarni.

    Gotowe!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń