Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kiszonki z gąsek i cebuli"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
80 min • Porcja 30 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • Przepis na ok. 4 słoiki 0,3 l.
Grzyby oczyszczam (skracam też nóżki). Szybko je myję, wrzucam na wrzątek, obgotowuję 5-7 min, odcedzam.
Pokrojone w plasterki marchew, cebulę i czosnek zagotowuję w wywarze po gąskach (zamrażam go, jest świetny do barszczu), przecedzam i studzę.
Grzyby układam warstwami w słoju, przesypując je solą, cukrem i przyprawami na przemian z marchwią, cebulą i czosnkiem. Przyciskam talerzykiem, obciążam kamieniem, przykrywam. Po dobie mieszanka ma puścić taką ilość soku, by ją przykrył (można dolać solanki: na 1/2 l wody łyżka soli). Zostawiam ją na 5-7 dni w temp. pokojowej, potem w chłodnym miejscu na 3-5 dni. Grzyby można też pasteryzować w słoikach.Źródło: Kobieta i życie