Do góry

Dodatki Przepis na:

Klarowanie wywaru na galaretę

Klarowanie wywaru na galaretę

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19415

Dodano:

Odsłon: 10186

Jeżeli robimy rybę w galarecie, nóżki albo popularne tymbaliki, gotujemy wywar w którym później rozpuszczamy żelatynę. Wywary jednak często są mętne, zwłaszcza te w których była gotowana ryba. Jeżeli chcecie otrzymać przezroczystą i przejrzystą galaretę, taki musi też być Wasz bulion. Należy go zatem sklarować.

Składniki

  • 1 białko jajka
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego
  • wywar
  • sito i gaza
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wywar należy przestudzić. Następnie stawiamy go na małym ogniu i dodajemy białko oraz ocet. Mieszamy cały czas trzepaczką, aż do zagotowania. Powstanie sporo piany, ale to dobrze, tak ma być. Gotujemy wywar około dwóch minut. Następnie przelewamy go przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą.

  2. Teraz możemy już w bulionie rozpuszczać żelatynę. Galareta będzie przejrzysta jak szkło.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń