Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lasagne zawsze jadałam już przyrządzoną, a moim zadaniem było jedynie włożenie jej do piekarnika i podgrzanie... ale przyszedł taki czas gdy stwierdziłam, że muszę ją zrobić sama... odważyłam się i wyszła wspaniała. Jak się okazało jest to bardzo proste. :)
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 184
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 184
Składniki
Cebulę obrać i pokroić drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do zarumienia mięsa. Pod koniec dodać pomidory i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W między czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie powoli dolewać zimne mleko (dobrze roztrzepać, żeby nie powstały grudki). Całość zagotować doprawić solą i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Naczynie wykładamy płatami makaronu, a następnie warstwę mięsa z sosem pomidorowym.
Mięso polewamy sosem beszamelowym.
Następnie posypujemy startym żółtym serem. Kolejne warstwy układamy podobnie, do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwą powinien być sos beszamelowy i obficie posypujemy żółtym serem.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40-50 min w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego :)