Lasagne zawsze jadałam już przyrządzoną, a moim zadaniem było jedynie włożenie jej do piekarnika i podgrzanie... ale przyszedł taki czas gdy stwierdziłam, że muszę ją zrobić sama... odważyłam się i wyszła wspaniała. Jak się okazało jest to bardzo proste. :)
Klasyczna lasagne
Składniki
- Makaron typu lasagne 300 g.
- Mięso mielone 400 g.
- Pomidory krojone z poszki 250 g.
- Czosnek 5-6 ząbki
- Cebula 2 szt.
- Oregano suszone 3 łyżeczki
- Bazylia suszona 3 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy
- Ser królewski ok. 200 g.
- SOS BESZAMELOWY
- Mleko 2 szklanki
- Masło 2-3 łyżki
- Mąka pszenna 2-3 łyżki
- Sól
- Gałka muszkatołowa 2-3 łyżeczki
Składniki
- Makaron typu lasagne 300 g.
- Mięso mielone 400 g.
- Pomidory krojone z poszki 250 g.
- Czosnek 5-6 ząbki
- Cebula 2 szt.
- Oregano suszone 3 łyżeczki
- Bazylia suszona 3 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy
- Ser królewski ok. 200 g.
- SOS BESZAMELOWY
- Mleko 2 szklanki
- Masło 2-3 łyżki
- Mąka pszenna 2-3 łyżki
- Sól
- Gałka muszkatołowa 2-3 łyżeczki

Etapy przygotowania
Cebulę obrać i pokroić drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do zarumienia mięsa. Pod koniec dodać pomidory i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

W między czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie powoli dolewać zimne mleko (dobrze roztrzepać, żeby nie powstały grudki). Całość zagotować doprawić solą i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Naczynie wykładamy płatami makaronu, a następnie warstwę mięsa z sosem pomidorowym.

Mięso polewamy sosem beszamelowym.

Następnie posypujemy startym żółtym serem. Kolejne warstwy układamy podobnie, do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwą powinien być sos beszamelowy i obficie posypujemy żółtym serem.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40-50 min w temperaturze 180-200 stopni.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 409
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 144

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2227
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 409
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 144

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2227



Składniki
- Makaron typu lasagne 300 g.
- Mięso mielone 400 g.
- Pomidory krojone z poszki 250 g.
- Czosnek 5-6 ząbki
- Cebula 2 szt.
- Oregano suszone 3 łyżeczki
- Bazylia suszona 3 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej rzepakowy
- Ser królewski ok. 200 g.
- SOS BESZAMELOWY
- Mleko 2 szklanki
- Masło 2-3 łyżki
- Mąka pszenna 2-3 łyżki
- Sól
- Gałka muszkatołowa 2-3 łyżeczki
Cebulę obrać i pokroić drobno. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i czosnek, następnie dodać mięso doprawione solą i pieprzem. Smażyć całość na małym ogniu do zarumienia mięsa. Pod koniec dodać pomidory i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
W między czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie powoli dolewać zimne mleko (dobrze roztrzepać, żeby nie powstały grudki). Całość zagotować doprawić solą i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem. Naczynie wykładamy płatami makaronu, a następnie warstwę mięsa z sosem pomidorowym.
Mięso polewamy sosem beszamelowym.
Następnie posypujemy startym żółtym serem. Kolejne warstwy układamy podobnie, do momentu wyczerpania się składników. Ostatnia warstwą powinien być sos beszamelowy i obficie posypujemy żółtym serem.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 40-50 min w temperaturze 180-200 stopni.
Smacznego :)