Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczny tort czekoladowy

Klasyczny tort czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 115

Dodano:

Odsłon: 5473

Klasyczny tort czekoladowy przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami, i nasączony wiśniówką. Udekorowany orzechami laskowymi.

Składniki

  • 160 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 6 jajek
  • 40 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 g mascarpone
  • 500 g śmietany 36%
  • 2 łyżki masła
  • 150 g wydrylowanych wiśni
  • 1/4 szklanki wiśniówki
  • 50 g orzechów laskowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Całe jajka wymieszaj razem z 120 gramami cukru i zmiksuj na jasną i puszystą masę (miksuj około 5 minut na wysokich obrotach).
    Rozpuść 40 g masła i ostudź. Dodaj 1 łyżkę ubitych jajek i wymieszaj.
    Do jajek dodaj przesianą mąkę oraz kakao. Wymieszaj delikatnie. Dodaj masło rozpuszczone i ponownie wymieszaj.
    Przelej ciasto do formy o średnicy 20 cm i piecz przez 30 min. w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

  2. Śmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, 2 łyżki masła i cukru. Wstaw do lodówki na 1 godzinę do ostudzenia.
    Gdy śmietana będzie już zimna ubij ją na sztywno i podczas ubijania dodaj w 3 turach mascarpone. Gdy masa się połączy przełóż krem do rękawa cukierniczego.

  3. Wiśnie przełóż do garnka i zagotuj (mieszając od czasu do czasu by się nie przypaliły). Wiśnie powinny puścić sok. Odłóż na bok do ostudzenia.

  4. Upieczony biszkopt przekrój na 3 części. Każdą nasącz alkoholem bądź sokiem z wiśni. Na każdym blacie rozprowadź krem oraz rozłóż wiśnie.
    Cały tort obłóż kremem czekoladowym i udekoruj posiekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń