Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przykładem praktycznego wykorzystania produktów w kuchni jest właśnie mój przepis na klasyczny tort czekoladowy. Pełen czekolady – czekoladowe ciasto, krem czekoladowy plus dodatek bitej śmietany. Klasyczny tort czekoladowy u mnie w rodzinie wywołał zachwyt wśród dzieci.Na szczęście miałam to szczęście i dzieciakom posmakowało. Strach pomyśleć co by było gdyby było inaczej. Jest to przepis, który tak naprawdę powstał spontanicznie. Co tu dużo mówić był pyszny.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 338
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 338
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem, aż zbieleją. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy kakao. Miksujemy. Dodajemy wystudzoną czekoladę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy 30 -40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Mleko i gotowy krem budyniowy miksujemy przez 3 minuty. Miękkie masło ucieramy. Do utartego masła dodajemy krem czekoladowy. Krótko miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 części. Lekko wybrzuszoną górną warstwę ciasta ścinamy i kruszymy. Ciasto przekładamy kremem. Wkładamy na 20 minut do lodówki. Mocną zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę smarujemy na wierzchu ciasta, posypujemy pokruszonym ciastem.