Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym - dieta Dukana, faza II

Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym - dieta Dukana, faza II

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1702

Dodano:

Odsłon: 1449

Dziś przedstawiam leciutkie i bardzo smaczne rybne klopsiki, w delikatnym i aromatycznym sosie. Dzięki gotowaniu na parze ryba nie traci swoich właściwości, do tego klopsiki zachowują piękny wygląd i żywe kolory - nie są takie smutno blade :) Ten przepis spokojnie możemy zastosować, będąc na diecie Dukana - idealny na 2 fazę. Przepis podpatrzyłam u Pauliny na kotlet.tv i nieco zmodyfikowałam pod siebie.

Składniki

  • (porcja na 1-2 osoby)
  • Klopsiki:
  • 500g filetów z chudej ryby
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub adżyki
  • 2-3 łyżki otrębów owsianych
  • około 0,5 jajka (ciężko trochę odmierzyć, więc na oko)
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos:
  • około 300g pieczarek
  • 1 nieduża cebulka
  • pęczek koperku
  • 1/3 szklanki mleka odtłuszczonego (na Dukanie 0-0,5%)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 duży jogurt naturalny 0%
  • sól, pieprz do smaku
  • sporo tymianku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę mielimy w maszynce. Ja mielę na oczkach kotletowych, ale jeśli chcesz, to zmiel na pasztetowych, też będzie ok. Dodajemy adżykę (polecam, nadaje fajny posmak) lub koncentrat (jak u Pauliny), otręby owsiane, jajko, sól i pieprz. Starannie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za luźna, dodajemy troszkę więcej otrąb.
    Odstawiamy na kilka minut na bok.

  2. Na nieprzywierającej patelni na odrobinie odtłuszczonego mleka podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podduszoną odkładamy do garnuszka lub zostawiamy na patelni, jak tam sobie chcemy.

  3. Na patelnię (z cebulką lub bez) wrzucamy pokrojone pieczarki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmniejszą objętość, puszczą trochę wody, a mieszanka woda-sok pieczarkowy nieco się zredukuje.

  4. Przekładamy do garnuszka (niedużego, 2l wystarczy jak świat z głową). Zalewamy 1/3 szklanki mleka, taką samą ilością wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i redukujemy płyn do takiej ilości, by na dnie pozostało tylko troszkę. Wtedy dodajemy jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz oraz tymianek i starannie mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby.

  5. W czasie gdy gotuje się sosik, z masy rybnej formujemy nieduże klopsiki (ja odmierzam porcje łyżeczką). Układamy je na sitku do gotowania na parze lub wkładamy do parowaru. Gotujemy na parze pod przykryciem około 25 minut.
    Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, dekorujemy koperkiem i cytrynką.






    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń