Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie chrzanowo - koperkowym

Klopsiki w sosie chrzanowo - koperkowym

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4143

Dodano: 06.07.2012

Odsłon: 21031

Podałam je z ziemniaczkami i samodzielnie przygotowanymi ogórkami małosolnymi. Poza sezonem letnim dobrze będą smakowały z ryżem i np. konserwowanymi ogórkami

Składniki

  • Klopsy:
  • mięso mielone (u mnie z szynki wieprzowej), pół kilo
  • jajko, 1 szt.
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki
  • woda, 4-6 łyżek
  • cebula, 1 szt.
  • olej rzepakowy, 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka słodka, vegeta, przyprawa do wieprzowiny, do smaku
  • Reszta składników:
  • koperek, 1 spory pęczek
  • korzeń chrzanu, ok. 10-centymetrowy kawałek
  • śmietana 18%, 1 szklanka
  • olej do obsmażenia klopsów, 1-2 łyżki
  • bulion (może być z kostki), 1-2 szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na łyżce oleju, dodajemy do mięsa i wyrabiamy z reszta składników - doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

  2. Klopsiki obsmażamy z każdej strony, przekładamy do rondla i zalewamy bulionem. Dodajemy połowę posiekanego koperku i starty na drobnej tarce chrzan. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień - dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut.

  3. Kiedy klopsy są już miękkie wyjmujemy je z rondla a sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę i resztę koperku. Do sosu wrzucamy klopsiki i jeszcze przez 2-3 minutki podgrzewamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sylwinka29 20 lipca 2012 pysznie wygląda i pysznie smakuje...wczoraj gościly na moim stole,nawet mój 3-letni synek się zachwycał

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 lipca 2012 Kurko:) kolejny przepis u Ciebie,który jest wyśmienity,smaczny i do którego będę wracać

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 lipca 2012 Pycha, pycha, pycha))) Podsunęłaś mi świetny pomysł ma obiad. Ja takie pulpety robię, ale tylko w sosie koperkowym, no ale spróbuje też z chrzanem. Myślę, że są równie pyszne, no i do tego małosolne... Obiad na 6.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń