Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1449

Dodano:

Odsłon: 3461

No to proszę, ręka w górę kto nigdy nie jadł klopsików w sosie pomidorowym :) hehe, no właśnie, chyba wszyscy jedli i na dodatek chyba wszyscy je lubią :) no bo jak tu ich nie lubić? Delikatnie doprawione mięsko, z nutą majeranku, obsmażone, a wszystko to skąpane w aromatycznym, gęstym pomidorowym sosie? Podawane z czym kto lubi i zawsze nieziemsko dobre! Dziś pokażę Wam, jakie klopsiki robię swojej rodzinie i... zawsze smakują! ;)

Składniki

  • Na klopsiki:
  • około 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 10 dag słoniny lub tłustego boczku (trochę tłuszczyku jest potrzebne, żeby klopsiki miały lepszy smak i konsystencję)
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1-2 cebule
  • garść bułki tartej (jak ktoś ma bardzo małe ręce to dwie garści)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 100-150ml zimnej wody
  • opcjonalnie trochę posiekanej natki pietruszki (ja dałam, bo po zamrażarce walała mi się resztka, a na ogrodzie jest już świeża
  • mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu
  • Na sos:
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 marchewka
  • 1 gałązka lubczyku (cobyśmy byli milsi dla otoczenia :))
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • opcjonalnie łyżeczka eko-wegety (późnym latem/jesienią przygotuję przepis, bo to super sprawa)
  • opakowanie 400ml gęstego przecieru pomidorowego (jak masz 500 to też może być)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W misce umieszczamy zmielone mięso z łopatki, boczek lub słoninę też mielimy. Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze części i też mielimy. Na koniec do maszynki wrzucamy namoczone i odciśnięte kajzerki - ładnie wypchną nam resztki mięsa i cebuli. Dodajemy bułkę tartą, jajko, cząber, majeranek i wstępnie przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, dodajemy natkę pietruszki. Wyrabiamy wszystko na gładką masę, stopniowo dolewając wodę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze trochę. Odstawiamy na bok.

  2. Do sporego garnka wrzucamy seler, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do garnka. Jeśli chcemy, dodajemy eko-wegetę. Zalewamy to jakimś litrem wody, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i wlewamy przecier pomidorowy. Niech się chwilkę pogotuje.

  3. Maczając dłonie w zimnej wodzie, z mięsnej masy w misce odrywamy porcje mięsa i formujemy je w zgrabne kulki podobnej wielkości.
    Na patelni rozgrzewamy olej.
    Partiami obtaczamy klopsiki w mące, otrząsamy jej nadmiar (np. podrzucając lekko na dłoni) i obsmażamy na złoty kolor. Nie obtaczamy w mące na zapas, tylko przed samym smażeniem. Jeśli dochodzi nam poprzednia partia klopsików, obtaczamy następne, zdejmujemy te, co doszły na patelni i kładziemy nowe. Powtarzamy do wyczerpania klopsików.

  4. Obsmażone klopsiki przekładamy do garnka z gotującym się sosem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, aby sos mniej więcej przykrył nasze klopsiki.
    Gotujemy na niedużym ogniu 15-20 minut. Niech sobie spokojnie pyrka, a nie wyskakuje z garnka :)
    Po tym czasie bierzemy sobie 1-1,5 łyżki mąki i rozrabiamy z zimną wodą. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Wodę dolewamy do chwili, aż konsystencja zawiesiny będzie przypominała śmietankę 30%. Wtedy dolewamy jeszcze odrobinę wody i jeszcze mieszamy. Do mąki z wodą dolewamy chochelkę sosu i starannie mieszamy. Robimy to po to, żeby jak najbardziej wyrównać temperatury - wtedy jest mniejsze ryzyko powstania kluchów :) Gotujący się garnek zdejmujemy z ognia i czekamy, aż przestanie pyrkać. Wtedy dolewamy ''zagęstnik'' i mieszamy. Wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy kilka minut do zgęstnienia. Pilnujemy, żeby nie zaczęło przypalać się od dna.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z makaronem lub ziemniakami i jakąś zieleniną :)


    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 czerwca Klopsiki w sosie pomidorowych, mniami :D
Takie domowe są przepyszne, a u nas do nich zawsze trzy dodatki , bo każdy lubi z czym innym hehehe. Ziemniaki, makaron, kasza, no i oczywiście do tego jakaś surówka ze świeżych warzyw :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń