Do góry

Przekąski Przepis na:

Klopsy, klopsiki, kotlety mielone w zalewie octowej

Klopsy, klopsiki, kotlety mielone w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 4360

Danie doskonałe jako zimna przekąska na przyjęcie rodzinne lub w gronie przyjaciół :)

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 bułka
  • 4 cebule
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 mała papryka czerwona
  • 3/4 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • bułka tarta i mąka żytnia do panierki
  • 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego dodać 2 drobno posiekane cebule, jajko i bułkę wcześniej namoczoną w odrobinie mleka lub wody, majeranek, sól i pieprz do smaku.

  2. Z powstałej masy lepimy małe kotleciki i panierujemy w bułce tartej wymieszanej z mąką żytnią

  3. Następnie smażymy je i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na durszlak, aby odciekł nadmiar tłuszczu od smażenia).

  4. Pozostałe cebule kroimy w półksiężyce, paprykę kroimy w dużą kostkę i podsmażamy trochę na niewielkiej ilości oleju. Kiedy już warzywa się ładnie zeszklą, dodajemy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy i sól oraz pieprz do smaku. Gotujemy przez kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.

  5. Przestudzone kotleciki przekładamy do większej miski i zalewamy przestudzoną zalewą. Tak przygotowane danie wstawiamy do lodówki aby się "przegryzło".


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Danie najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej.

    Tym razem do zalewy dodałem paprykę i przecier pomidorowy, ale nie każdy je lubi, więc można te składniki pominąć i też będzie pysznie :)

    Do panierki można użyć samej bułki tartej lub mąki kukurydzianej.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń