Do góry

Dania główne Przepis na:

Klopsy w sosie pomidorowym, kasza, ogórek kiszony.

Klopsy w sosie pomidorowym, kasza, ogórek kiszony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1404 Ocena: 17924

Dodano:

Odsłon: 381

Wieprzowe klopsy w sosie pomidorowym podane z kaszą i ogórkiem kiszonym.

Składniki

  • mięso z łopatki wieprzowej, mielone 60 dag
  • kasza jęczmienna 1 szklanka
  • kasza kuskus 0,5 szklanki
  • Ogórki kiszone
  • suszona włoszczyzna
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 4-6 ziaren
  • koncentrat pomidorowy 50 ml
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • śmietana 30 %
  • Sól
  • Pieprz
  • bułka tarta pół szklanki
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy.

  2. Z mięsa formujemy klopsy.

  3. W garnku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim i pastą rosołową.

  4. Do gotującego się wywaru dodajemy klopsy, gotujemy do momentu wypłynięcia klopsów na wierzch. Ugotowane klopsy wyjmujemy łyżką cedzakową a z wywaru robimy sos.

  5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do zagęszczonego sosu wkładamy ponownie klopsy i przez parę minut gotujemy. Doprawiamy do smaku i kończymy gotowanie. W między czasie płuczemy w zimnej wodzie kaszę jęczmienną. W garnczku zagotowujemy 2 szklanki wody osolonej. Do gotującej się wody dodajemy kaszę i gotujemy do momentu gęstnienia kaszy z wodą. Kończymy gotowanie, kaszę w garnku przykrywamy na 30 minut, kasza dojdzie i będzie gotowa do spożycia.

    Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem żeby tylko kasza została przykryta bulionem, przykrywamy na 10 minut. Po 10 minutach mieszamy widelcem. Kasza gotowa do podawania.

    Jedno danie podałam z kaszą kuskus a drugie z kaszą jęczmienną.

  6. Nakładamy kaszę,klopsy polewamy sosem dodajemy ogórek kiszony.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń