Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski

Kluski

Autor:

Przepisów i artykułów: 436 Ocena: 5276

Dodano:

Odsłon: 3786

Tradycyjne kluski śląskie ze smażoną cebulką.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • skrobia ziemniaczana
  • 1 jajko
  • łyżka soli
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Najlepiej ugotować dzień wcześniej. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać całe jajko. Masę ziemniaczaną umieścić w naczyniu, podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dołożyć odjęte ziemniaki i zagnieść, do połączenia się składników.

    Łyżką nakładać jednakowe porcje i formować rękoma kuleczki, palcem robić w środku dziurkę.
    Gotować w osolonej wodzie ok. 4 minuty od momentu wypłynięcia.
    Podawać ze smażoną cebulką lub sosami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń