Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski marchewkowe

Kluski marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2091 Ocena: 46811

Dodano:

Odsłon: 1291

Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi ‘śluskami kląskimi’ :P

Składniki

  • 1 kg marchewek
  • 300 g mąki ziemniaczanej (około)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła. Studzimy, mielimy na średnich oczkach.
    Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy ciasto.
    Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń