Do góry

Dania główne Przepis na:

kluski śląskie

kluski śląskie

Autor: niebonatalerzu

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 31

Dodano: 28.02.2013

Odsłon: 20374

Proste i lubiane

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie tłukę (zwykle wykorzystuję te z poprzedniego dnia), można też przecisnąć je przez praskę, wtedy masa ziemniaczana jest gładsza i bardziej aksamitna. Układam je w misce i rysuję krzyżyk dzielący ziemniaki na cztery części. Jedną czwartą wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Dodaję wyjęte ziemniaki i oto dobra proporcja na udane kluski. Dorzucam jajko (niekoniecznie) i formuję małe, spłaszczone kulki. Końcem drewnianej łyżki robię dziurkę i gotuję je w osolonej wodzie. Po minucie od wypłynięcia na powierzchnię są gotowe. Po wystygnięciu kluski nadają się do zamrażania. Układam je na desce, wkładam do zamrażarki , a gdy już stwardnieją przesypuję do woreczków na mrożonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena79 06 marca 2013 Ja też robię takie kluski też nigdy nie dodaje jajka ale za to dodaje troche masła i nie mogą sie nie udać.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 28 lutego 2013 Ojejku bardzo lubię takie kluseczki a od dawna już ich nie robiłam, dzięki za przypomnienie :))) 5-ka pozdrawiam

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 28 lutego 2013 przepis super, wiem coś o tym mam w domu experta, bardzo ładne zdjęcie i fajnie napisany przepis, warto tutaj dodawać przepisy, bo też warto z nich korzystać!

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń