Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto przygotowane jak na kluski śląskie, ale nadziane farszem mięsnym, polane cebulką... Uwielbiam :)
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 121
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 69
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 121
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 69
Składniki
Proporcje podałam trochę "na oko", bo to danie w którym można wykorzystać pozostałe ugotowane ziemniaki i mięso i w zależnośc ile zostało, taka jest porcja. Ziemniaki zmielić, wyłożyć na stolnicę, dodać tyle mąki ziemniaczanej ile ma 1/4 objętości ziemniaków ( ja wykładam ziemniaki i odkrawam z kupki 1/4 i tyle mąki ziemniaczanej dodaję, oczywiście tą 1/4 ziemniaków póżniej dokładam do ciasta). Dodać jajko. Mąkę pszenną dodaję po trochę i zarabiam stopniowo ciasto. Mąki dodaje aż ciasto nie będzie zbyt rzadkie i klejące.
Farsz mięsny: mięso ugotowane zmielić, 2 cebule posiekać, posmażyć na połowie margaryny, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Ciasto kroić na kawałki, formować kuleczki, które potem trzeba rozpłaszczyć na okrągły placuszek, nałożyć farsz, sklejać i formować wałeczki. Gotować w osolonej wodzie. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na pozostałej margarynie, polać kluseczki.