Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie nadziewane mięsem

Przepis dnia 2010-05-08
Kluski śląskie nadziewane mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 898

Dodano:

Odsłon: 28455

Ciasto przygotowane jak na kluski śląskie, ale nadziane farszem mięsnym, polane cebulką... Uwielbiam :)

Składniki

  • ugotowane ziemniaki, 1-1,5 kg
  • Mąka pszenna, ok. 60-70 dag
  • mąka ziemniaczana, ok. 30 dag
  • jajko, 1 szt.
  • mięso (takie które pozostaje np z rosołu), ok. 0,7 dag
  • cebule, 3 duże
  • margaryna, 2/3 kostki
  • sól, pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Proporcje podałam trochę "na oko", bo to danie w którym można wykorzystać pozostałe ugotowane ziemniaki i mięso i w zależnośc ile zostało, taka jest porcja. Ziemniaki zmielić, wyłożyć na stolnicę, dodać tyle mąki ziemniaczanej ile ma 1/4 objętości ziemniaków ( ja wykładam ziemniaki i odkrawam z kupki 1/4 i tyle mąki ziemniaczanej dodaję, oczywiście tą 1/4 ziemniaków póżniej dokładam do ciasta). Dodać jajko. Mąkę pszenną dodaję po trochę i zarabiam stopniowo ciasto. Mąki dodaje aż ciasto nie będzie zbyt rzadkie i klejące.

  2. Farsz mięsny: mięso ugotowane zmielić, 2 cebule posiekać, posmażyć na połowie margaryny, dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

  3. Ciasto kroić na kawałki, formować kuleczki, które potem trzeba rozpłaszczyć na okrągły placuszek, nałożyć farsz, sklejać i formować wałeczki. Gotować w osolonej wodzie. Resztę cebuli posiekać i podsmażyć na pozostałej margarynie, polać kluseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bea132 05 sierpnia 2016 a mnie sie zawsze w gotowaniu rozwalaja..zawsze

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasikzaki 08 maja 2010 Kluski są pyszne, robię prawie takie same....Podaję je ze zrumienionym boczkiem pokrojonym w kosteczkę i sałatką z pekińskiej...mniam :)
pozdr.

28 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 06 maja 2010 takie kluski nadziewane ale ziemniaki i ugotowane i surowe to bliny. A takie kluski śląskie, ale bez jajka, właśnie nadziewane to robiła moja babcia. Uwielbiam je ale moja rodzina już nie i rzadko je robię a tak bym zjadła. Może we Wrocławiu gdzieś takie robią?

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 05 maja 2010 Mogą być skwareczki, nie ma sprawy :) dziękuje za miłe komentarze.

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 04 maja 2010 Dlaczego nie mieszkam obok Ciebie? Ale pyszności serwujesz! Kiedy zapraszasz? Poproszę zamiast cebulki skwareczki. Dobrze?

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń