Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski śląskie z boczkiem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 982
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką.
Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie.
Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przysmaż cały czas mieszając. Kluski podawaj z boczkiem.
Czas: około 40 minut.
Z ciasta ziemniaczanego możemy przygotować kluski podawane na słono lub na słodko. Te na słono mogą być z sosem albo farszem z mięsa, grzybów, warzyw lub sera. Kluski na słodko możemy podawać z sezonowymi owocami, cukrem i śmietaną lub musem owocowym i lodami.Źródło: Dobry Tydzień