Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski szare z pulpecikami i serowym garnkiem

Kluski szare z pulpecikami i  serowym garnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 402

Połączenie ziemniaczanych klusków z mięsnymi pulpecikami i serowym sosem.

Składniki

  • Kluski szare: ziemniaki 1 kilogram
  • mąka pszenna 30 dkg
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz szczypta
  • olej łyżka do gotowania
  • Na pulpeciki: mięso mielone 35 dkg
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • Zalewa: Pomysł na serowy garnek 1 sztuka
  • woda 2 szklanki
  • śmietanka pół szklanki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i odsączyć na sicie do miseczki. Sok z ziemniaków odstawić na kilka minut, delikatnie odlać, zostawiając skrobię na dnie miseczki. Włożyć starte ziemniaki, dodać jajko, obie mąki, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
    W garnku zagotować wodę, osolić, wlać olej i na wrzącą wodę kłaść łyżką ciasto w kształcie kluseczek, mieszając gotować aż wypłyną na wierzch. Odcedzić na durszlaku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

  2. Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zrobić małe pulpeciki i obsmażyć na patelni. Położyć na kluskach.

  3. Pomysł na Serowy Garnek Winiary rozrobić w 2 szklankach wody i pół szklanki śmietanki zagotować i zalać kluski z pulpecikami.

  4. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń