Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski z makiem

Kluski z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 9

Smaczny pomysł na "Kluski z makiem"

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 33 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 10 dag mielonego maku
  • 10 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • listki mięty lub melisy cytrynowej do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozkłóć w misce razem z żółtkiem. Wsyp 1/3 porcji mąki i szczyptę soli. Mieszaj , aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, zrób małe wgłębienie. Wlej w nie przygotowane ciasto.

  2. Płynne ciasto wymieszaj starannie z mąką, a następnie zagnieć gła- dkie i elastyczne ciasto (powinno być suche). Jeśli będzie się lepić, dosyp trochę mąki.

  3. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, przykryj ją miską i odstaw na około 10 minut. Następnie rozwałkuj je na cienki płat. Za pomocą radełka lub ostrego noża potnij płat na paski o szerokości ok. 1 cm.

  4. W garnku zagotuj 2-3 litry wody z solą. Na wrzątek wrzuć kluski. Gotuj do miękkości kilka minut. Następnie odcedź makaron na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Rozłóż na talerze, posyp sparzonym mielonym makiem oraz cukrem pudrem. Polej rozpuszczonym masłem i udekoruj ziołami.

  5. Czas ok. 45 min; porcja – 630 kcal, cena 2,40 zł.

  6. Do niedawna w sklepach dostępne były jedynie całe ziarna maku. Wymagały one gotowania i mielenia. Teraz mamy łatwiej, bo można kupić również mak mielony. Przed dodaniem do potrawy wystarczy sparzyć go wrzątkiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń