Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kluski z makiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Jajka rozkłóć w misce razem z żółtkiem. Wsyp 1/3 porcji mąki i szczyptę soli. Mieszaj , aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Pozostałą mąkę przesiej na stolnicę, zrób małe wgłębienie. Wlej w nie przygotowane ciasto.
Płynne ciasto wymieszaj starannie z mąką, a następnie zagnieć gła- dkie i elastyczne ciasto (powinno być suche). Jeśli będzie się lepić, dosyp trochę mąki.
Z przygotowanego ciasta uformuj kulę, przykryj ją miską i odstaw na około 10 minut. Następnie rozwałkuj je na cienki płat. Za pomocą radełka lub ostrego noża potnij płat na paski o szerokości ok. 1 cm.
W garnku zagotuj 2-3 litry wody z solą. Na wrzątek wrzuć kluski. Gotuj do miękkości kilka minut. Następnie odcedź makaron na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Rozłóż na talerze, posyp sparzonym mielonym makiem oraz cukrem pudrem. Polej rozpuszczonym masłem i udekoruj ziołami.
Czas ok. 45 min; porcja – 630 kcal, cena 2,40 zł.
Do niedawna w sklepach dostępne były jedynie całe ziarna maku. Wymagały one gotowania i mielenia. Teraz mamy łatwiej, bo można kupić również mak mielony. Przed dodaniem do potrawy wystarczy sparzyć go wrzątkiem.Źródło: Świat kobiety