Do góry

Przekąski Przepis na:

kluski z makiem

kluski z makiem

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 3641

Dodano: 13.11.2010

Odsłon: 20507

jedno z dań wigilijnych

Składniki

  • 30 dag makaronu
  • 20 dag mielonego maku
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag rodzynek
  • skórka pomarańczowa kandyzowana ok 2 łyżki
  • 1 olejek migdałowy
  • 2 łyżki miodu
  • pomarańcze do dekoracji
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić dać do miseczki, dodać zmielony mak, bakalie, olejek , miód, delikatnie wymieszać, podawać udekorowane pomarańczami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sheilah 24 listopada 2010 dostałam slinotoku na widok tego zdjęcia :) juz nie moge sie doczekać... moja mama dodaje równiez odrobinę masła.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ania1981 24 listopada 2010 ja też uwielbiam je.już mi przypomina święta.co roku je pichcę:).zostało to u mnie jako rodzinna tradycja!!raz kiedyś zrobiłam z ryżem ale to nie to co kluseczki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 listopada 2010 ulala- u Ciebie już przyjemnie światecznie pachnie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 16 listopada 2010 magento ciekawy pomysł z kluseczkami z ciasta na kopytka muszę zrobić ....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magenta 15 listopada 2010 Uwielbiam, ale my robimy kluski z ciasta na kopytka. Z makaronem nie znam.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 15 listopada 2010 a umnie co roku zajadamy sie takimi kluseczkami

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 15 listopada 2010 u mnie też nie jada się tego dania ale chetnie bym spróbowała i również dodałabym gorową mase makową, mniej zabawy ;-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 15 listopada 2010 Uwielbiam to danie - w moim domu również to tradycja. Używamy makaronu kokardki - gdyż ładnie wygląda i gotowej masy makowej z puszki - ułatwienie w ferworze świątecznych przygotowań. Mi smakuje o wiele bardziej niż kutia.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 14 listopada 2010 A u mnie się tego nie jada, ale zawsze miałam ochotę spróbować :) Przepadam za kutią, a to są dość podobne składniki - ten mak, bakalie, miód, więc myślę, że bardzo by mi smakowały te kluski :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Majeczka1988 13 listopada 2010 u mnie w domu to się nazywa "makiełki", a makaron zawsze robimy własnoręcznie, coś wspaniałego :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń