Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z makiem

Kluski ziemniaczane z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2268 Ocena: 14086

Dodano:

Odsłon: 432

Przepyszne kluski na zdrowy obiad.

Składniki

  • Ziemniaki ugotowane 70 dag
  • Mak 10 dag
  • Śmietana gęsta 2 łyżki
  • Mąka pszenna 20 dag
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Posiekane migdały 3 łyżki
  • Jajka 3 szt.
  • Mleko ½ szklanki
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mak zalać gorącym mlekiem i gotować powoli około 30 minut. Następnie zmielić razem z ziemniakami, dodać śmietanę, mąkę, jajka, cukier i migdały. Dobrze wyrobić i przełożyć na stolnicę posypana mąką. Formować wałeczki, kroić ukośnie kluseczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minut do wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane stopionym masełkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 05 lutego 2018 Takich jeszcze nie jadłam,czas spróbować:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń