Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Wymieszać drożdże z cukrem w mleku i odstawić na 15 minut. Następnie Przesiać mąkę dodać rozczyn drożdżowy, masło, żółtko i sól. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Gdy ciasto zacznie z łatwością odchodzić od dłoni zakryć bawełnianą, wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką i wyciąć z niego kółka średnicy ok. 8cm. Na połowę kółek nałożyć po łyżce konfitury porzeczkowej, następnie zakrywać resztą kółek i sklejać, tworząc okrągłe knedle.
Ułożyć surowe knedle na sitku do gotowania na parze. Gotować przez 15 minut. W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno. Roztopić 2 łyżki masła na patelni razem z cukrem. Gotowe knedle podawać na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, polane sosem z masła i cukru. Smacznego :)